Królewskie Miasto Darłowo      Darłowo na Facebook'u  Darłowo na YouTube  Radio Koszalin  Pogoda

Darłowo - Darłówko idealny duet do wypoczywania
linia ozdobna
Królewskie Miasto Darłowo linia ozdobna

W Darłowie gotują jedną z najlepszych zup rybnych na świecie

Darłowo, 28 września 2018 roku

W Międzynarodowych  Mistrzostwach w Gotowaniu Zup Rybnych, jakie się odbyły w Silute w obwodzie kłajpedzkim na Litwie „Srebrną Deskę do Krojenia”  z drugie miejsce II miejsce zdobyła drużyna  z Urzędu Miejskiego w Darłowie wzmocniona  dwoma pracownicami  Urzędu Marszałkowskiego w Szczecinie.

Każdego roku od dziesięciu lat  w pierwszy weekend września, w  litewskim Silute (Szyłokarczma) odbywa się święto ryby, które już stało się tradycją i rokrocznie przyciąga tysiące widzów. W tym roku do mistrzowskiego konkursu przystąpiło ponad 50 drużyn, wśród których byli zawodowi kucharze, restauratorzy oraz ludowi smakosze z całego świata. Szyłokarczma (Silute) leżąca w pobliżu Zalewu Kurońskiego słynęła  z targu rybnego, który odbywał się przez bez mała 500 lat. Dlatego w tym miasteczku w trzecim dniu spotkania roboczego partnerów projektu Fish Markets na zaproszenie gospodarza mera Silute razem z koleżankami z Urzędu Marszałkowskiego - Dominiką i Anią darłowska reprezentacja stanęła przed wyzwaniem ugotowania zupy rybnej wg własnej receptury. Szefem darłowskich kucharzy był Bartłomiej Kruk, na co dzień tworzący zespół referatu integracji europejskiej i inwestycji.  Jego prawą ręką był Sławomir Herman - z-ca kierownika ds. inwestycji. Nasze koleżanki odpowiedzialne były za stałą kontrolę procesu gotowania i weryfikowania smaku.

Podczas mistrzostw o tytuł najwspanialszej zupy rybnej licznie zgromadzona publiczność obserwowała  gotowanie  40 litrów zupy rybnej w kociołku od samego początku do końca, a następnie degustowała.  

Przepis, który wcześniej omówiono z  Arkadiuszem Klimowiczem -burmistrzem miasta i lokalnym znawcą smaków okazał się gotowym rozwiązaniem zapewniającym  w bardzo silnej międzynarodowej konkurencji II miejsce. Tajemnicą  darłowskiej zupy rybnej było połączenie smaków kilku gatunków ryb z warzywami. Okazało się  że darłowskie tradycje i wrodzone zdolności oraz  pasja do wędkarstwa Bartka, a także  oraz dobra praca w zespole przyniosła znakomity efekt.  Gratulujemy zdobytego trofeum i czekamy na bis w Darłowie.

 O tym wszystkim dowiedzieliśmy się od masterchefa Tomka Breszki, na co dzień  kierownika referatu integracji europejskiej i inwestycji w Urzędzie Miejskim w Darłowie.

L. Walkiewicz

 W Darłowie gotują  jedną z najlepszych zup rybnych na świecie W Darłowie gotują  jedną z najlepszych zup rybnych na świecie W Darłowie gotują  jedną z najlepszych zup rybnych na świecie W Darłowie gotują  jedną z najlepszych zup rybnych na świecie W Darłowie gotują  jedną z najlepszych zup rybnych na świecie W Darłowie gotują  jedną z najlepszych zup rybnych na świecie W Darłowie gotują  jedną z najlepszych zup rybnych na świecie W Darłowie gotują  jedną z najlepszych zup rybnych na świecie W Darłowie gotują  jedną z najlepszych zup rybnych na świecie

Zobacz nas na Facebook'u

Polityka prywatności

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

 

Zgadzam się Nie, chcę dowiedzieć się więcej