Darłowo, 28 września 2018 roku
W Międzynarodowych Mistrzostwach w Gotowaniu Zup Rybnych, jakie się odbyły w Silute w obwodzie kłajpedzkim na Litwie „Srebrną Deskę do Krojenia” z drugie miejsce II miejsce zdobyła drużyna z Urzędu Miejskiego w Darłowie wzmocniona dwoma pracownicami Urzędu Marszałkowskiego w Szczecinie.
Każdego roku od dziesięciu lat w pierwszy weekend września, w litewskim Silute (Szyłokarczma) odbywa się święto ryby, które już stało się tradycją i rokrocznie przyciąga tysiące widzów. W tym roku do mistrzowskiego konkursu przystąpiło ponad 50 drużyn, wśród których byli zawodowi kucharze, restauratorzy oraz ludowi smakosze z całego świata. Szyłokarczma (Silute) leżąca w pobliżu Zalewu Kurońskiego słynęła z targu rybnego, który odbywał się przez bez mała 500 lat. Dlatego w tym miasteczku w trzecim dniu spotkania roboczego partnerów projektu Fish Markets na zaproszenie gospodarza mera Silute razem z koleżankami z Urzędu Marszałkowskiego - Dominiką i Anią darłowska reprezentacja stanęła przed wyzwaniem ugotowania zupy rybnej wg własnej receptury. Szefem darłowskich kucharzy był Bartłomiej Kruk, na co dzień tworzący zespół referatu integracji europejskiej i inwestycji. Jego prawą ręką był Sławomir Herman - z-ca kierownika ds. inwestycji. Nasze koleżanki odpowiedzialne były za stałą kontrolę procesu gotowania i weryfikowania smaku.
Podczas mistrzostw o tytuł najwspanialszej zupy rybnej licznie zgromadzona publiczność obserwowała gotowanie 40 litrów zupy rybnej w kociołku od samego początku do końca, a następnie degustowała.
Przepis, który wcześniej omówiono z Arkadiuszem Klimowiczem -burmistrzem miasta i lokalnym znawcą smaków okazał się gotowym rozwiązaniem zapewniającym w bardzo silnej międzynarodowej konkurencji II miejsce. Tajemnicą darłowskiej zupy rybnej było połączenie smaków kilku gatunków ryb z warzywami. Okazało się że darłowskie tradycje i wrodzone zdolności oraz pasja do wędkarstwa Bartka, a także oraz dobra praca w zespole przyniosła znakomity efekt. Gratulujemy zdobytego trofeum i czekamy na bis w Darłowie.
O tym wszystkim dowiedzieliśmy się od masterchefa Tomka Breszki, na co dzień kierownika referatu integracji europejskiej i inwestycji w Urzędzie Miejskim w Darłowie.
L. Walkiewicz