Darłowo, 24 listopada 2017 roku
Trzecie spotkanie partnerów projektu odbyło się w naszym mieście, w dniach 21 -23.11. Na zaproszenie burmistrza miasta do Darłowa przyjechali przedstawiciele partnerów projektu z Niemiec, Litwy i Polski. Niemcy reprezentowane były przez: University of Greifswald, Tourism Association Macklenburg- Vorpommern, Economic Development Corporation Vorpommern. Pomorze Zachodnie reprezntowane było przez: Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie m.in. przez prof. Katarzyną Stepanowska (Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa), Urząd Marszałkowski, Miasto Darłowo. Z Litwy przyjechali do nas przedstawiciele regionu Klaipeda, m. Silute. Partnerem projektu jest również Miasto Ustka.
W warsztatach roboczych brali udział także reprezentanci rybaków z naszego portu: Rafał Bocheński, Mariusz Wierszel oraz Adrian Meger. Spotkanie rozpoczęło się od uroczystego powitania gości przez burmistrza miasta Darłowo. W trakcie dwudniowych obrad nad planami realizacji założeń projektu rozmawiano m.in. o skutecznych narzędziach promocji produktów rybactwa, wdrażania dalszych działań w projekcie dotyczących m.in. wydania publikacji takich jak lokalne książki kucharskie dotyczące przygotowania potraw z ryby; przygotowania scenariusza festiwalu rybnego, który w przypadku naszego miasta będzie rozwinięciem formuły zaproponowanej przez Zarząd Portu Morskiego pod nazwą Port & Fish Day; stworzenia multimedialnych narzędzi informacji i promocji, itd.
Z naszej strony przedstawiliśmy informację w jaki sposób obecnie funkcjonuje rynek sprzedaży detalicznej ryb skierowany do turystów i mieszkańców, z jakich narzędzi promocji i informacji korzystają rybacy oraz jak jest ilość podmiotów świadczących tego tupu usługę. Dokonaliśmy też próby wskazania mocnych i słabych stron jak również szans i zagrożenia.
Partnerzy poznali również miejsca, w którym na terenie naszego portu, kosztem 70 tys. euro stworzony zostanie targ rybny, którego zadaniem będzie skupienie usług sprzedaży ryb świeżych w jednym miejscu. Zakończenie prac budowlanych przewidziane jest na maj w 2019 r.
Sam targ ma zostać zaprojektowany tak, by jego konstrukcję w miarę rozwoju można było swobodnie rozwijać i dokładać kolejne elementy zabudowy. Na początku więc zaprojektujemy jedno zadaszenie, z wybranym formatem tzw. „design-u”. Miejsce sprzedaży uzbrojone zostanie w sieci wodno-kanalizacyjną oraz elektryczną.
Taka formuła organizacji targu rybnego stanie się gwarancją długotrwałego prowadzenia usług przez rybaków z naszego portu (to oni będą głównym beneficjentem rezultatów projektu). Handel na targu rybny wyeliminuje całkowicie ich problemy z czasowymi dzierżawami terenu.
Dodatkowo rybacy, korzystać będą mogli z powstałych w ramach realizacji projektu narzędzi promocji takich jak: strona internetowa, aplikacje mobilne, przewodniki, ulotki. Specjalnie dla nich skierowane zostaną też szkolenia i kursy. Szkolenia i kursy skierowane zostaną także do gestorów bazy gastronomicznej.
Dobrą informacją dla realizacji naszych celów jest pojawienie się możliwości zwiększenia budżetu na realizacji samego targu. Tym samym kwota 70 tys. euro może wzrosnąć o kilkanaście tysięcy euro. Zdobycie dodatkowych środków to nasz główny cel w kolejnych spotkaniach partnerów.
W trzecim dniu uczestnicy wspólnie zwiedzili port morski w Darłowie. Wykorzystaliśmy dobrą pogodę, co umożliwiło nam pływanie w porcie oraz krótką wizytę na Morzu Bałtyckim. Wspólnie odwiedziliśmy też istniejące miejsca sprzedaży ryb oraz zwiedziliśmy infrastrukturę portową.
Na zaproszenie pana Rafała Bocheńskiego prezesa Darłowskiej Grupy Producentów Ryb i Armatorów Łodzi Rybackich mogliśmy również zwiedzić Centrum Sprzedaży Ryb.
T. Breszka - IE