Darłowo, 25 marca 2016 roku
Mariusz Szubert postanowił udowodnić, że dobre wino można wyprodukować z winogron rosnących w jego darłowskiej posiadłości niekoniecznie zaś we Francji, czy we Włoszech.
Darłowski biznesmen swój pomysł zaczął realizować sadząc szczepy zahartowane w naszym klimacie prawie pięć lat temu. Aktualnie rośnie 1400 krzaków winorośli. W tym roku liczymy na pełne winobranie i wyprodukowanie ponad 3 tysięcy butelek białego i czerwonego wina wytrawnego- mówi Mariusz Szubert i dodaje wraz z małżonką podjęliśmy decyzję o powiększeniu winnicy i obecnie przygotowujemy kolejne tereny, aby i na nich posadzić winogrona.
Pod winnicę wcześniej trzeba przygotować dobry grunt nawożony wapnem i obornikiem. Winorośl wymaga gleby bogatej w azot. Winnica musi mieć dobre nasłonecznienie i osłonę przed wiatrami burzami. Wskazane jest lekkie pochylenie gruntu w kierunku południowym. Zasadniczą kwestią jest wybór odpowiednich sadzonek i odmian winogron. W naszym klimacie odpowiednie są odmiany odporne na chłód typu Bianca. Sprostają one naszej kapryśnej aurze. Oprócz winnicy Maisz Szubert wybudował profesjonalną winiarnię, w której znajdują się urządzenia do przetwarzania winogron, przechowywania, laboratoryjnego badania wina oraz butelkowania i etykietowania. Winiarnia jest przygotowana do produkcji i leżakowania win.
Obok winiarni znajduje się gustownie urządzone pomieszczenie do degustacji trunku. Pierwsze toasty wzniesiono dwoma gatunkami wytworzonych win: Leon Millot, Rondo (wino czerwone) oraz Aurora i Bianka (wino białe).
Założenie komercyjnej winnicy wymaga wielu starań i uzyskania pozwoleń. O założeniu winnicy należy powiadomić: Agencję Rynku Rolnego, w celu rejestracji winnicy. Należy spełnić wymagania sanitarne stawiane przez Inspektorat Jakości Handlowej. O produkcji wina trzeba również poinformować służby celne. A potem wykupić koncesję na alkohol i spodziewać się licznych kontroli ze stron organów sanitarnych i podatkowych.
L. Walkiewicz