Królewskie Miasto Darłowo      Darłowo na Facebook'u  Darłowo na YouTube  Radio Koszalin  Pogoda

Darłowo - Darłówko idealny duet do wypoczywania
linia ozdobna
Królewskie Miasto Darłowo linia ozdobna

Robimy domowe przetwory, czyli zatrzymujemy lato w słoikach

Darłowo, 9 sierpnia 2011 roku

Dlaczego warto robić przetwory domoweOd niepamiętnych czasów ludzie robili zapasy na zimę, usiłując przechowywać całe to bogactwo natury na miesiące zimowe, by nadal spożywać potrawy urozmaicone i obfitujące w witaminy. Wielu spyta z drwiną, po co to robić? Zadajemy sobie tyle trudu, mimo iż produkty o podobnej nazwie możemy znaleźć w krótkim czasie na sklepowych półkach. Nic jednak nie da takiej satysfakcji, jak samodzielne zamknięcie smaku i aromatu lata w małym szklanym słoiczku.

Własnej produkcji przetwory, tj. konfitury, dżemy, powidła czy marynaty, są bezkonkurencyjne! Domowe przetwory smakują znacznie lepiej niż te ze sklepu. Masz też pewność, że we własnoręcznie wypełnionym słoiku nie ma żadnej chemii. Przepisy na przetwory często są przekazywane z pokolenia na pokolenie, ale można je znaleźć w internecie. Kochane babcie i Mamy uczcie swoje córki i wnuczki jak najlepiej zrobić paprykę pasteryzowaną, przecier pomidorowy, marmoladę, sok z malin czy czarnej porzeczki. Panowie ruszajcie na grzyby i róbcie nalewki, szatkowanie kapusty może na razie poczekać. Przy robieniu przetworów czeka nas sporo pracy, ale efekt wszystko nam wynagrodzi. Żadne kupione dżemy czy marynaty nie będą miały tak wybornego smaku jak domowe. Warto jesienią czy zimą wyciągnąć domową nalewkę, marynowanego grzybka czy ogórka z odrobiną żurawiny i spróbować je w gronie przyjaciół.

Choć  ze względów praktycznych nie jest to już dziś koniecznością (mamy mrożonki, a i przemysł przetwórcy nie próżnuje), wiele kobiet ma ochotę sprawdzić swoje umiejętności, wypróbować nowy przepis, przyrządzić coś, co sprawi radość rodzinie i przyjaciołom. Chrupiące bułeczki posmarowane dżemem własnej roboty czy kanapka urozmaicona kiszonym ogórkiem z własnej działki to nie tylko przyjemność, ale i oszczędność. Dżemy i konfitury wzbogacają śniadaniowe menu, stanowią też atrakcyjny dodatek do deserów: budyniów, lodów czy kremów. Teraz mamy sezon przetworów w pełni, więc warto spróbować

 

L. Walkiewicz

Robimy domowe przetwory, czyli zatrzymujemy lato w słoikach

Zobacz nas na Facebook'u

Polityka prywatności

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

 

Zgadzam się Nie, chcę dowiedzieć się więcej