Królewskie Miasto Darłowo      Darłowo na Facebook'u  Darłowo na YouTube  Radio Koszalin  Pogoda

Darłowo - Darłówko idealny duet do wypoczywania
linia ozdobna
Królewskie Miasto Darłowo linia ozdobna

Warsztaty w ramach realizacji programu „Leonardo da Vinci”

Darłowo, 6 stycznia 2010 roku

W grudniu,  ubiegłego już roku w naszej szkole  odbyły się zajęcia warsztatowe związane z realizacją programu unijnego „Leonardo da Vinci".

W zajęciach uczestniczyło 31  uczniów  klasy I  ZSZ pod opieką  wychowawczyni  p. Patrycji Kaffke. Warsztaty poprowadził absolwent naszej szkoły z roku 1983 pan Dariusz Kos.  Zajęcia dotyczyły planowania i obliczania kosztów organizacji różnych imprez okolicznościowych.  Z racji zbliżającej się Wigilii i czasu około  świątecznego uczniowie analizowali potrawy, które tradycyjnie znajdują miejsce na naszych stołach.

Pan Kos z racji prowadzenia doskonale prosperujących restauracji w Darłowie wyjaśniał młodzieży zawiłe procedury obliczania ilości potrzebnych składników na sporządzenie  np.

-karpia w galarecie,

-pierogów z grzybami i kapustą,

-barszczu z uszkami,

-śledzika w oleju.

Uczniowie mieli okazję w praktyce przeliczyć te surowce na gotówkę wg cennika za jednostkę masy.

 

Zdobytą wiedzę uczniowie wykorzystają podczas warsztatów , które odbędą się we wrześniu 2010 roku, podczas wizyty naszych niemieckich i czeskich partnerów w projekcie.

Spotkanie to było pierwszym z pięciu  spotkań, które opiekunki programu zaplanowały do realizacji w czasie trwania projektu. Następne spotkanie  dotyczyć będzie przygotowania uroczystości karnawałowej. Zastanawiać się będziemy jakie potrawy mogą cieszyć się największą popularnością w czasie zabaw karnawałowych. Poszukamy typowych polskich dań podawanych w tym okresie.

Zajęcia te cieszyły się wielkim zainteresowaniem uczniów, co zauważył nawet pan Dariusz Kos i w nagrodę przygotował dla uczniów smaczną niespodziankę - zaproszenie do swojego lokalu.

W dniu 08 grudnia cała klasa I ZSZ uczestnicząca w warsztatach udała się do lokalu  .....na przygotowany poczęstunek. Uczniowie mieli okazję w praktyce poznać sposób  fachowego nakrycia  stołu, sposobów podawania potraw do stołów itp. Uczniowie wykazali się znajomością kultury bycia w lokalach gastronomicznych a ich prawidłowe zachowanie zostało docenione i pochwalone przez obsługujące nas przemiłe panie.

 

Patrycja Kaffke i Ewa Sobieraj

Warsztaty w ramach realizacji programu „Leonardo da Vinci”Warsztaty w ramach realizacji programu „Leonardo da Vinci”

Zobacz nas na Facebook'u

Polityka prywatności

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce lub konfiguracji usługi.

 

Zgadzam się Nie, chcę dowiedzieć się więcej