Uczniowie klasy drugiej Szkoły Społecznej w Darłówku wykonali na zajęciach technicznych jesienną surówkę, która była już kolejnym działaniem wynikającym z programu "Owoce i warzywa w szkole".
Zanim uczniowie przystąpili do pracy odbyła się pogadanka na temat walorów sałatek odżywczych, a następnie omówiono zasady higieny i bezpieczeństwa obowiązujących podczas robienia sałatek. Po zakończeniu i wspólnym posprzątaniu stanowisk pracy, odbyła się degustacja przez wychowawcę każdej sałatki i wybór najlepszej. Pod ocenę brano pod uwagę nie tylko walory smakowe, ale również przebieg pracy w grupie, podział obowiązków, przestrzeganie zasad bezpieczeństwa i porządek po skończonej pracy.
Uczniowie, którzy zastosowali wszystkie powyższe kryteria otrzymali w nagrodę ocenę celującą. Warsztaty kulinarne zakończono poczęstunkiem dla wszystkich pracowników szkoły i głodnych uczniów ze starszych klas.
wychowawca Monika Ferka
Opublikowano: 2015-10-28