W Szkole Podstawowej nr 3 im. Żołnierza WOP w Darłowie zrealizowano kolejny etap
prozdrowotnego projektu „Zapobieganie nadwadze i otyłości”, którego celem jest
promowanie zdrowego żywienia i aktywności fizycznej. W ostatnich dniach na korytarzu
szkolnym pojawiła się gazetka nt. wykorzystania warzyw w codziennej diecie. Większość z
nas lubi je i chętnie zjada, niestety nie tak często, jak zalecają specjaliści od żywienia. Trudno
nie doceniać roli, jaką odgrywają one w naszym jadłospisie. Zawierają przede wszystkim
cenne witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy. Niektóre witaminy (np.
witamina C, beta – karoten) oraz inne biologicznie czynne związki zawarte w warzywach
wykazują działanie antyoksydacyjne. Antyoksydanty są substancjami, które chronią organizm
człowieka przed rozwojem chorób, poprzez zwalczanie szkodliwych wolnych rodników.
Niestety człowiek nie potrafi magazynować większości antyoksydantów i dlatego
powinniśmy uzupełniać ich poziom i dostarczać z pożywieniem kilkakrotnie w ciągu dnia.
Okazją do wypromowania tych zdrowych zasad był „Dzień otwarty”, na który przyszli
rodzice przedszkolaków – przyszłych uczniów „Trójki” wraz ze swoimi pociechami oraz
zebranie z aktualnymi rodzicami podopiecznych szkoły. Nauczycielki przyrody Monika
Kosowska i Barbara Kalinowska przygotowały dla nich kolorowe stoisko z domowymi
przetworami oraz przepisy na pyszne i zdrowe dania, które w prosty sposób można wykonać
w domu. Odwiedzający mogli skosztować także świeże jabłka i gruszki, które w niektórych
domach stały się trochę zapomniane.
Projekt jest długofalowy, więc na pewno na tym się nie skończy i w niedługim czasie
w jego ramach zostaną zrealizowane kolejne „pyszne” działania.
Monika Kosowska
Opublikowano: 2014-12-04